|
Ám az ipari korszak óta az ember vígan öntözi a mérgeket az ivóvizébe – a felszínen vagy az átszivárgáson keresztül a talajvízbe. Elérkezett az az idő, amikor már nem lehet bízni a vízkészletben...
A vízben lévő legtöbb elemről ma már bebizonyították, hogy az emberi szervezetnek nemcsak építőkövei, de a normális anyagcsere-folyamatoknak katalizátora, a működés fenntartója is. Jó ivóvíz ennek ellenére ma már ritkán kerül az asztalra – így a szervezetre nem jótékony, hanem sokkal inkább káros hatásokat gyakorol.
A víz romlásának okai
Ivóvíznek általában a vezetékes vizet használják. Ezek ritkán táplálkoznak jó forrásból, a szervezet számára szükséges létfontosságú makro- és mikroelemeket általában nem tartalmazzák. (Ilyen például a felszíni víztározó, a folyóvizek és bányavizek ivóvízként való hasznosítása). Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása. Kútjainkkal a talajból vételezünk vizet, majd a használat után juttatjuk vissza tavainkba, folyóinkba, a természetes körforgásba, de sajnos ebbe a körforgásba bekerülnek az alábbiak is:
- A természetes eredetű vizek gyakran tartalmaznak olyan nemkívánatos szennyeződéseket, amelyek a felhasználást egészségvédelmi vagy higiéniai okokból akadályozzák. - Az ivóvízellátás rossz minőségének másik oka, hogy sok iont tartalmaz, (például karbonátot), de nem azokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Ilyen az alföldi ivóvizek jelentős része. Itt gyakoriak az egészségre ártalmas, túl sok arzént tartalmazó vizek.
Sok esetben a vizek bakteriológiailag szennyezettek, és ezért azokat klórozni kell. A klór köztudottan rendkívül agresszív, különösen a túlklórozott víz, ami nemcsak kellemetlen ízű, szagú, de huzamos fogyasztása káros a szervezetre.
Míg az elmúlt évtizedekben az ember egyetlen gondja a vízzel kapcsolatban „csak” a házhoz szállítása volt, ma már nagyon fontos a megfelelő tisztítása. Egyre többen döntenek amellett, hogy teljesen tiszta, baktérium, vírus- és vegyszermentes víz kerüljön a pohárba, hiszen a szükséges természetes sókat, vitaminokat máshogyan is lehet pótolni.
Tisztítási lehetőségek
Forralásnál sajnos csak a baktériumok pusztulnak el, a vírusok és vegyi anyagok, nehézfémek (a kor egyik népbetegségének, a candida albicansnak egyik fő tápláléka) a vízben maradnak. A klórozás fertőtleníti a vizet, de amellett, hogy kellemetlen ízű és szagú lesz a víz, az emberi szervezetre gyakorolt hatása is nagyon káros.
A desztillációs folyamatok, vagy az ismerten tiszta vizek visszaforgatása két olyan megközelítés, amely valószínűen folyamatos vízellátást nyújthatna. A fordított ozmózis elvén működő víztisztító (amerikában és Nyugat-Európában a legjobb minősítést kapta) egy lépésben eltávolítja a vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, még a radioaktív részecskéket is kiszűri – míg az egyszerű átfolyó rendszerű szűrés a káros anyagoknak csak egy részét távolítja el.
Ivóvíz okozta betegségek
Az ivóvíz ugyan több olyan ásványi anyagot – kis mennyiségű fluor (franciaországban és ausztráliában már nem engedélyezett), jód, ásványi sók – tartalmaz, amelyre szüksége van az emberi szervezetnek, azonban vannak olyan anyagok, amelyek csak minimális – egészségügyi határérték alatti – mennyiségben, vagy egyáltalán nem lehetnek jelen. Ilyenek például a szulfid, az ammónium, az arzén, ólom, cink és a többi nehézfém, a növényvédő szerek, stb. Az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró ivóvíz szennyező anyag a nitrát. Csecsemőkben az úgy nevezett kék betegséget (methaemoglobinaemia) okozza.
(nana.hu)
Az egészséges életmód a legjobb fegyver a stressz okozta bőrbajokra. A kiegyensúlyozott táplálkozás, elegendő pihenés és rendszeres testmozgás mellett próbáljuk megfogadni a kozmetikus tanácsát. Legrosszabb állapotában se gyötörjük pattanásos, mitesszeres bőrünket szárító hatású kozmetikumokkal, nyomkodással, agyonradírozással. Csak még jobban irritáljuk a bőrt, esetleg mi magunk hurcoljuk szét a felhámon a fertőzést. Mindenféle kemikáliák helyett használjunk luffaszivacsot.
Használjunk illat-, színezőanyag- és zsírmentes hidratálót. Messzire kerüljük el az úgynevezett egzotikus hatóanyagokat tartalmazó készítményeket, mert allergiás reakciót válthatnak ki. Igyunk minél több vizet, s nem holmi szénsavas, cukrozott, tartósítószerekkel dúsított löttyöt. Tömény vízundorban szenvedők kipróbálhatják az édesítetlen gyógyteákat – esetleg kevés mézzel – és frissen facsart gyümölcsleveket, vízzel hígítva.
Önmagunk mérgezésével növekszik szervezetünk vitaminigénye. Pótoljuk akár tablettákkal is, de előtte konzultáljunk orvossal, mert egyes vitaminok túladagolhatók.
Minden egészségügyi problémánál a legjobb megoldás a megelőzés. Tanuljunk meg lazítani és szeretni önmagunkat. Ha a szem a lélek tükre, a bőr tükör a tükörben. A lélek állapotának, érzelmi stabilitásának fokmérője.
egészséges életmód nem csak edzésekből és zöldségevésből áll! Otthoni környezeted igényes alakítása is nagyban hozzájárul épségedhez és jókedvedhez. Légy követendő példa az ismerősök számára! ...
Teljes cikk >>>
A másik út olyan élelmiszerek fejlesztésének, forgalmazásának a támogatása, amelyek beltartalmuk, biológiai hasznosulásuk alapján többlet egészségügyi hatással rendelkeznek. Összetételüket a korszerű táplálkozástudományi ismeretek alapján alakítják ki, egészségmegőrző és egészségjavító célzattal. Összefoglaló néven ezeket a termékeket hívják funkcionális élelmiszereknek.
EGÉSZSÉGÜNK LEGJOBB KARBANTARTÓJA I. Rendszeres testmozgás az egészséges életmód sarokköve, az egyik leghatékonyabb betegségmegelőző "orvosság". De életminőségünk és közérzetünk javulásával a mozgásra fordított idő és energia már rövid távon is megtérül. Legyen életünk fontos része!
Fontos tényező, a táplálék és a táplálkozás, amely befolyásolja a rákbetegség kialakulását. Az egészséges, a káros szenvedélyektől mentes életmód nem ad ugyan okot a betegség kifejlődésére, ugyanis döntő tényezőnek a táplálkozást tartják. A finomított, a szintetikus, és a felbontott étel az egészség legnagyobb ellensége.
Jelentése: egészséges életmód, jó közérzet, testi-lelki egyensúly. Alkotóelemei az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a lazítás és a stressz elleni harc, a szépségápolásból mindaz, ami szükséges ahhoz, ...
Teljes cikk >>>
| |